A stressz és a feszültség sajnos hozzátartozik az életünkhöz. Napjainkban nem csak a munkahely, a család, a törlesztőrészlet és egyéb naponta felmerülő stresszforrás nehezíti meg a mindennapokat, hanem ez a modern világunkra rávetülő árnyék is bizony szorongást tud előidézni.

Hogy ezzel meg tudjunk küzdeni és el tudjuk fogadni, netán még a legjobbat is hozza ki belőlünk, összegyűjtöttem néhány természetes feszültségcsökkentőt.

Kezdjük talán azzal, ami mindenkinek rendelkezésre áll: 
- mozgás, erről itt írtam bővebben: otthoni torna, futás, jóga, stb.
- légzőgyakorlatok, itt olvashatsz erről bővebben! Bárhol végezhető egyszerű gyakorlatot ajánlottam.
- éneklés: zuhany alatt, kedvenc számodat felhangosítva, kórusműveket előszedve, dudolászva - bármelyiket is válaszd, az éneklés köztudottan gyógyír a léleknek.
- otthon végezhető egyéb tevékenységek, amelyekhez valamilyen eszközre van szükséged: rajzolás, színezés, festét, barkácsolás, varrás, hímzés, kötés, horgolás, bútorfestés, a mindig halogatott dolgok elvégzése, nagytakarítás, gardróbürítés, kártyázás, társasjáték és még sorolhatnám
- nézegess cuki állatos videókat vagy stand-up comedy műsorokat! Nevess, amennyit csak bírsz! Humor nélkül egyébként se diadalmenet az élet!
- naplóírás: nem (feltétlenül) digitális formában! Fogj egy füzetet vagy egy régi határidőnaplót, és kezdd el beleírni a gondolataidat. Esetleg téma mentén haladj (erről írtam egy külön posztot), ami segít feldolgozni, átértékelni az adott életszakaszt.

Drogériákban elérhető szerek, amelyek nem gyógyszerek: 
- gyógyteák: citromfű, kamilla, hársfatea, komló, orbáncfű. Ezek közül a citromfű az a tea, amit akár egész nap is szürcsölhetsz mellékhatás nélkül.
- pirulák, kapszulák: citromfű kapszula, Valeriana, Nervenpflege, ezeket a DM-ben, Rossmann-ban is be tudod szerezni. 

Kérlek, ha teheted, csak a végső esetben szedj gyógyszert, hiszen hosszú távon egyrészt nem megoldás, másrészt eltompítja az elmédet, és egyszerűen nem tudsz megbirkózni a helyzettel, hanem tolod magad előtt a jelen állapottal való szembenézés és a folyamatos döntési szituációk tömegét is, ami így csak halmozódni fog, és még nagyobb teherré nő. 

#természetes stresszoldás #stressz levezetése #feszültségoldás #tartomalelketbenned

Kép forrása: Shutterstock