A blogom célja, hogy összegyűjtsek minden olyan taktikát, módszert, eszközt, amely segít jobbá tenni a nehezebb napokat, heteket, amelyben manapság élünk. Ma a naplóírást veszem górcső alá.

Szerintem gyerekkoromban írhattam utoljára naplót. Emlékszem, hogy mindig kerestem a megfelelő méretű, színű, illatú, lapvastagságú könyvecskét erre a fontos célra. Aztán volt, hogy egy matekfüzet hátuljába kezdtem el írni akkori életem hatalmas történéseit, ami persze most visszagondolva inkább megmosolyogtat. Nem is emlékszem, mi lett ezekkel a fontos dokumentációkkal, a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy télen a kályhában végezte, főleg ha a tartalmi rész egy vagy két "felejthetetlen" szerelemről szólt.

Most egy kicsivel több ideje van az embereknek magukba nézni, és bizony igenis segíthet egy nehezebb időszakot átvészelni, letisztítani és rendszerezni a gondolatainkat, Singer Magdolna gondolatai is ezt támasztják alá: 

”Segítő hivatásomban sokszor javaslom a napló írását, hiszen az, hogy a belső zűrzavar, káosz – ami egy krízis estén jellemző – strukturálva kerül ki, az önmagában stresszoldó, ám ennél többről van szó, hiszen ez a kényszerűen rendszerbe foglalt valami vissza is hat a gondolkodásunkra, érzelmeinkre, tehát gyógyító erejű."

De hogyan kezdjünk bele? 

Ha még sosem írtál naplót, vagy régen írtál, de nem tudod, most hogy kezdj bele, akkor mutatok néhány ötletet, ami mentén elindulhatsz: 
- Leírhatod a veled történő eseményeket vagy inkább az ezekhet fűződő érzéseidet minden nap. Nem kell háromoldalas esszét papírra vetned, elég, ha három-négy mondatot összeszedsz a napodról: milyen hangulatod volt, milyen zenét hallgattál, mi motivált, mit játszottál, mit tettél magadért vagy másokért.

- Vezesd a naplódat téma szerint: 
Miért vagy ma hálás? Este lefekvés előtt firkants le pár gondolatot arról, hogy mid van és hogyan értékeled. Hidd el, sokkal szerencsésebb vagy, mint gondolnád!
Mit tanultál ma? Biztosan a mai napodban is volt valami, amivel több lettél, mint amennyi tegnap voltál. Például rájöttél, hogy tudsz főzni, pedig sosem szoktál (vagyis eddig nem próbáltad még). Vagy esetleg belekezdtél egy online tanfolyamba, amivel már régóta szemeztél, de sosem volt időd jelentkezni rá, elvégezni meg pláne nem.
Milyen dolgot végeztél el? Szedd listába az elvégzett teendőidet. Sokszor a napok csak úgy elmennek, és fogalmunk sincs, hol voltunk közben. Ez is a tudatosítás egyik módszere.
Mit szerettél ma magadban? Ha az emberek nagy részét megkérdezzük, azt tapasztalhatjuk, hogy kevesen merik elismerni a saját szerethetőségüket. Pedig biztosan számtalan tulajdonságod miatt szeretnek a rokonaid, barátaid. Ha elakadsz, kérdezd meg őket!
Mit fogsz majd csinálni, amikor újra szabadon lehet mozogni? Például hová fogsz utazni? Bele is ragaszthatod a képeket a füzetedbe! Kivel fogsz először találkozni? Mi lesz az első koncert, amire biztosan elmész? Mit nem fogsz majd halasztgatni tovább?

Milyen téma mentén lehetne még naplót kezdeni? Írd meg kommentben! Ha már naplózol, küldd el nekünk, hogy neked miben és hogyan segített, milyen pozitív hatása volt az életedre, miért ajánlod vagy éppen nem ajánlod?

#naplóírás #tartomalelketbenned #stresszoldás

Kép forrása: Pinterest